0229 312 180 | Storing: 06 153 453 05 [email protected]

Hallo, ik ben Marlo jou loodgieter in Zwaag en ook ervaren in het installeren en onderhouden van Quooker systemen. In deze blog wil ik je vertellen waarom het belangrijk is om je Quooker regelmatig te laten onderhouden en hoe je dat kunt doen.

## Wat is een Quooker?

Een Quooker is een kokendwaterkraan die direct kokend water levert uit een reservoir onder het aanrecht. Met een Quooker kun je snel en gemakkelijk een kopje thee zetten, pasta koken, groenten blancheren, flessen steriliseren en nog veel meer. Een Quooker is veilig, energiezuinig en waterbesparend.

## Hoe werkt een Quooker?

Een Quooker bestaat uit een kraan en een reservoir. Het reservoir wordt aangesloten op de koudwaterleiding en verwarmt het water tot 110°C. Het water wordt onder hoge druk bewaard, waardoor het niet gaat koken. Als je de kraan opent, koelt het water af tot 100°C en komt het als een straal kokend water uit de kraan. De kraan heeft een kindveilige bedieningsknop en een dubbelwandige uitloop, die niet heet wordt.

## Waarom moet je een Quooker onderhouden?

Een Quooker is een duurzaam en betrouwbaar systeem dat weinig onderhoud nodig heeft. Toch is het verstandig om je Quooker af en toe te laten controleren en schoonmaken. Dit heeft een aantal voordelen:

– Je voorkomt kalkaanslag in het reservoir en de kraan, die de werking en de levensduur van je Quooker kunnen beïnvloeden.
– Je zorgt ervoor dat je Quooker optimaal functioneert en een goede waterstraal en temperatuur levert.
– Je verlengt de garantieperiode van je Quooker, die standaard twee jaar is, maar verlengd kan worden tot vijf jaar als je een onderhoudsbeurt laat uitvoeren.

## Hoe kun je een Quooker onderhouden?

Er zijn twee manieren om je Quooker te onderhouden: zelf doen of uitbesteden.

– Zelf doen:

Je kunt zelf eenvoudig het kraanzeefje (de perlator) van je Quooker kraan ontkalken. Dit doe je door de metalen huls aan het einde van de uitloop los te draaien, het zeefje een uurtje in schoonmaakazijn te leggen, het kalk eraf te spoelen en het zeefje weer op zijn plek te draaien. Dit kun je het beste twee keer per jaar doen. Je kunt ook zelf je Quooker kraan schoonmaken met een vochtige doek en een beetje glasreiniger. Gebruik geen schuurmiddelen of schuursponsjes, want die kunnen de coating of het vet van de kraan beschadigen.

– Uitbesteden:

Je kunt ook een professionele monteur inschakelen om je Quooker te laten onderhouden. Een monteur in Zwaag of Wognum of Blokker kan het reservoir openmaken en de kalkaanslag verwijderen. Ook kan hij het reservoir vervangen door een nieuw of gereviseerd exemplaar, als dat nodig is Je kunt een onderhoudsbeurt het beste minimaal één keer in de vijf jaar laten uitvoeren.