0229 312 180 | Storing: 06 153 453 05 [email protected]

# Dit expansie vat kwam ik tegen met het onderhoud aan een warmte pomp

Hallo, ik ben monteur Marlo en ben ook ervaren in het onderhouden van warmtepompen. In deze blog wil ik je een bijzondere vondst laten zien die ik onlangs deed tijdens een routinecontrole.

## Wat is een expansie vat?

Een expansie vat is een onderdeel van een cv-systeem dat de druk in het systeem regelt. Het bestaat uit een metalen vat met een rubberen membraan erin. Aan de ene kant van het membraan zit water, aan de andere kant zit lucht. Als het water in het systeem uitzet door de verwarming, wordt het membraan ingedrukt en wordt de lucht samengeperst. Zo wordt voorkomen dat de druk te hoog wordt en dat er lekkages of schade ontstaan.

## Wat was er mis met het expansie vat?

Tijdens het onderhoud aan een warmtepomp kwam ik een expansie vat tegen dat er heel vreemd uitzag. Het was helemaal opgezwollen en vervormd. Ik besloot het te vervangen en te onderzoeken wat er aan de hand was. Toen ik het openmaakte, zag ik dat het membraan gescheurd was en dat het water in het vat was gaan roesten. Het roest had het metaal aangetast en het vat was gaan lekken. Gelukkig was de klant er op tijd bij en had hij geen last van wateroverlast of een defecte warmtepomp.

## Waarom is onderhoud aan je cv-systeem belangrijk?

Dit voorbeeld laat zien waarom het belangrijk is om je cv-systeem regelmatig te laten onderhouden. Een expansie vat is een essentieel onderdeel dat ervoor zorgt dat je systeem veilig en efficiënt werkt. Als het niet goed functioneert, kan dat leiden tot allerlei problemen, zoals:

– Een te hoge of te lage druk in het systeem, waardoor de ketel kan uitvallen of beschadigd kan raken.
– Een verhoogd risico op lekkages, die schade kunnen veroorzaken aan je woning of meubels.
– Een verminderd rendement van je warmtepomp, waardoor je meer energie verbruikt en hogere kosten hebt.

Daarom is het verstandig om je cv-systeem minstens één keer per jaar te laten controleren door een erkende monteur. Zo kun je eventuele gebreken op tijd opsporen en verhelpen, en kun je genieten van een comfortabel en duurzaam verwarmd huis.

## Hoe kun je een afspraak maken voor onderhoud?

Als je op zoek bent naar een betrouwbare en ervaren monteur voor het onderhoud aan je cv-systeem, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij hebben jarenlange ervaring met het installeren en onderhouden van warmtepompen en andere cv-systemen. Wij bieden je een snelle service, een scherpe prijs en een hoge kwaliteit. Bovendien geven we je graag advies over hoe je je cv-systeem optimaal kunt gebruiken en besparen op je energierekening.